La mort de Miss Estats Units 2019 reobri la qüestió sobre la salut mental

Cheslie Kryst, de 30 anys, advocada i presentadora de televisió, va ser trobada morta el diumenge a Nova York

La que va ser Miss els Estats Units en 2019, Cheslie Kryst, va ser trobada morta el diumenge 30 de gener a Nova York, segons la policia novaiorquesa, que va confirmar la seua mort a diversos mitjans. El cadàver de Kryst va ser trobat a les set del matí en l’edifici Orion del carrer 42, un luxós gratacel del centre de Manhattan prop de Times Square. La policia ha confirmat que es tracta d’un suïcidi. La jove, segons alguns mitjans estatunidencs, va deixar una nota on únicament explicava que volia que totes les seues possessions passaren a les mans de la seua mare.

La mort de Cheslie Kryst: el commovedor comiat de la seua família, companys i amics. Foto: Jason Bean/The Ren Gazette-Journal/AP

Kryst havia parlat sobre la importància de la salut mental en diverses ocasions. En 2019, amb motiu del dia de la salut mental, va voler publicar un llarg al·legat en el seu perfil de Facebook, com recull ara The Nova York Post. “Faig tot el possible per a assegurar-me de mantindre en forma la meua salut mental. I el més important que he fet és parlar amb una psicòloga. Em resulta molt fàcil parlar amb ella, em dona bons consells, sobretot si estic trista, feliç o se’m presenta un mes complicat”, afirmava en el canal de Miss USA. “Quan no parle amb ella passe un cert temps cada dia intentant descomprimir. Desconnecte, apague el mòbil, no conteste missatges. Simplement em sent i veig les meues pel·lícules favorites”. Ella també reflexionava; “al meu mandat vaig sentir que m’ omplia d’intencions. De fet, des del moment en què vaig guanyar, el meu regnat va fer cremar en mi un gran desig de comprometre’m amb la passió, la intenció i l’autenticitat”. 

Els familiars de la exconcursant han demanat intimitat en aquests moments d’amargor i han volgut mantindre que Cheslie “va cuidar, va estimar, va riure i va brillar”, i que serà recordada. “La seua enorme llum va inspirar a molts altres en el món gràcies a la seua bellesa i força”, afirmen, explicant que Cheslie va ser una gran servidora dels altres “ja siga en el seu treball com a advocada lluitant per la justícia social, com Miss els EUA o com a presentadora en Extra”. “Sabrem que la seua força continuarà”.

Segons l’OMS, una de cada 10 morts en el món són a causa del suïcidi, mentre que la depressió és la primera causa de discapacitat a nivell mundial, i, també segons l’OMS, serà el principal problema de salut en 2050. A Espanya, cada dia es comenten una mitjana de 10 suïcidis. Als EUA, segons la Fundació per a la Prevenció del Suïcidi i amb dades de 2019, aquesta és la 10a causa de mort al país. En 2019, 47.500 persones es van llevar la vida.

Informació extreta de El País

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *